09.10.2017

Cami, Şehir ve Medeniyet Konulu Konferans

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rahmi Yaran, 6 Ekim 2017 Cuma günü Müftülüğümüz Edibe Can Konferans salonunda Camiler ve Din Görevlileri haftası münasebetiyle, “Cami, Şehir ve Medeniyet” konulu bir konferans verdi.

Konferansa Vali Vekili Erkan Kaçmaz, İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, Kurum Amirleri ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İzzetpaşa Camii Müezzin Kayyımı Cebir Karataş’ın Kur’an tilaveti ile başlayan program Diyanet İşleri Başkanlığımızca hazırlanan “Cami, Şehir ve Medeniyet” konulu sinevizyon gösterisi ile devam etti.

İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya açış konuşmasında, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve her yıl bir temanın belirlendiği haftanın bu yılki temasının ‘Cami, Şehir ve Medeniyet’ olarak belirlendiğinin altını çizerek, İslam’da hayatın, şehrin ve medeniyetin merkezinde caminin var olduğunu ve her zaman da var olacağını söyledi.

Din Görevlileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Kaya ise camilerin imarında emeği geçen ve bu kutsal mekânlarda görev yapan meslektaşlarına teşekkür ederek başarı dileklerini iletti.

Medeniyetlerin merkezi mabetlerdir, diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Rahmi Yaran; Kur’an-ı Kerimden konu ile ilgili ayetler ışığında, insanların ancak doğru bir din anlayışı ile gerçek huzur bulacağının altını çizdi.

Samimi dindar ile istismarcı ve sahte dindarlar arasındaki mücadelenin tarihi seyrini anlatan Yaran; bu konuda geçmişte ve günümüzde yaşananlardan örnekler verdi.

Hz. Peygamber’in tebliğ metodunu; Tevhid, Allah İnancı, Teslise Hayır, Şirke Hayır, Hak, Hukuk, Adalet, İhsan, İyilik, Zulüm ve Kötülüğe Hayır gibi alt başlıklar altında slayt eşiliğinde sunarak konferansına devam eden Rahmi Yaran: “İşte Allah’ın Resulü tüm bu konuları Cami-Mescid merkezli olarak insanlara tebliğ etmiş, gittiği her yerde ilk iş orada bir mescit inşa etmek olmuştur” dedi.


Müslümanların ayrılıklarla değil birleşerek sorunlarını çözebileceğinin altını çizen Yaran; takva temelli Mescid ile Mescid-i Dırâr arasındaki farkın iyi anlaşılması gerektiğini belirtti."

Mescid-i Nebevi’nin üstlendiği misyon ile günümüzdeki camiler arasında bir mukayese yapan Yaran; Osmanlı’nın imar ettiği camilerden örnekler vererek, cami merkezli bir hayatın olabilmesi için buraların işlevsel mekanlar haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cami ve mescidleri insan vücudundaki kalp ve akciğere benzeten Yaran; “Nasıl ki kirlenen kan akciğerde temizlenip kalbe oradan da tüm vücuda yayılıyorsa, diğer bütün dini müesseseler akciğer gibi camiler ise toplumun kalbi gibi çalışıyor” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından emekli olan personelimize plaket verildi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rahmi Yaran’a Vali Vekili Erkan Kaçmaz tarafından günün anlamına binaen bir plaket takdim edildi. Program aşure ikramı ile son buldu.