07.01.2022

Alo 190 Fetva Hattı

Diyanet İşleri Başkanlığınca vatandaşlardan gelen dini soruların cevaplandırıldığı “Alo 190 Fetva hattı” yenilendi.

- Alo 190 IP Entegre Çağrı Merkezi hayata geçirildi

“Alo 190 IP Entegre Çağrı Merkezi projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte, fetva çağrılarının cevaplanabilmesi için artık müftülüklerde sabit telefon başında bekleme zorunluluğu ortadan kalktı. IP tabanlı sistem sayesinde fetva vermekle görevli personel, internet bağlantısı kullanarak mobil uygulamaları aracılığıyla mekandan bağımsız olarak vatandaşların dini sorularına cevap verebilecek. Fetva bürolarında görevli personel, cep telefonları aracılığıyla evlerinden de fetva verme imkanına kavuşmuş oldu.

- Telefon masrafları sıfırlandı

İnternet protokolü üzerine kurulu yeni sistemle birlikte il müftülüklerinde ‘Alo 190 Fetva Hizmeti’ için telefon hatlarına ücret ödenmesinin de önüne geçildi.

Öte yandan ‘esnek çağrı dağıtım senaryoları’ sayesinde bir ildeki fetva sisteminde yoğunluk yaşanması halinde çağrılar çevre illere yönlendirilerek vatandaşlara daha kısa sürede cevap verilmesi sağlandı.

Tüm görüşmelerin ek bir donanıma ihtiyaç duyulmadan sesli kayıt altına alınabildiği ve bu kayıtların istenildiği an dinlenerek olası ihtilafların engellenebildiği yeni sistemde; kapsamlı, gerçek zamanlı ve esnek raporlama sistemleri sayesinde kurumun ve görevli personelin performansının kontrol edilerek gerektiğinde hızlı ve etkin şekilde müdahalelerin yapılabilmesine olanak sağlandı.

Karşılanan tüm çağrıların durumlarının web tabanlı uygulama ekranında görüntülenebildiği, fetva görevlilerinin sistem üzerinde geçirdikleri aktif sürelerin ve molaların, cevaplanamayan aramaların, kuyrukta bekleyen çağrıların ve bekleme sürelerinin ayrıntılı şekilde raporlanabildiği bir sistem hayata geçirildi.

Yeni sistemde merkezi yöneticiler (supervisor) tek ekran üzerinden kuyrukta bekleyen çağrı sayılarını, vatandaşların soru sormak için ne kadar süre beklediğini, fetva görevlilerinin kiminle ne kadar süre görüştüğünü takip edebilecek. Ayrıca görevlilerin anlık takibi yapılarak gerek görülmesi halinde müdahalelerde bulunulabilecek.”

Bilgi İşlem Daire Başkanı Köse, geçtiğimiz ay itibarıyla Aile ve Dini Rehberlik Büroları'nın da (ADRB) “Alo 190 IP Çağrı Merkezi” sistemine entegre edildiğini sözlerine ekledi.