04.03.2016

Müftü Faik Efendi

Müftü Faik Efendi (1903- )

1857 yılında Harput`ta doğmuştur. Tellalzade Müftü Hacı Mehmet Efendi’nin oğludur. Önce Süleyman Paşa Medresesi`nde, daha sonra Kurşunlu Cami Medresesi`nde tahsilini tamamladı. Aynca Karaçorlu Hacı Mehmet Efendi`den de dersler alarak ilmini geliştirdi. Babasının ölümü üzerine 1903 yılında Elazığ Müftülüğü görevine getirildi. Faik Efendi zengin bir aileye mensuptur. 1907 tarihinde Mamuratül-Aziz Vilayeti Evkaf Komisyon Reisliği`ne ve mahkeme azalığına, daha sonra da Malatya Sultansuyu Çiftliği Müdürlüğü`ne atanır. Daha sonra Harput`ta Darülhilafe açılınca bu okulun mantık, hadis ve edebiyat hocalığına gelir. Kendisi aynı zamanda çok iyi bir şekilde divan şiirleri yazmıştır. 1928 yılında vefat ederek, Harput Akyol Mezarlığı`na defnedilir.