09.03.2024

Ramazan Ayı

Bir çok feyiz, bereket ve hikmetlerle dolu Ramazan ayına kavuşmuş bulunuyoruz. Aziz şehrimize, milletimize ve Alem-i İslam’a hayırlar getirsin. Müslümanların vahdetine ve insanlığın kurtuluşuna vesile olsun.

Hayat düstürumuz Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında indirilmeye başlanmış ve oruç bu ayda farz kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’in kendisinde indirildiği bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi bu ay içerisindedir. Teravih namazı bu ayın sünnetidir. İftar, sahur, fıtır sadakası ve itikaf bu ayın ibadetidir.

Ramazan ayında bir yandan Allah’a ibadet ederken diğer yandan da zekat, fıtır sadakası ve iftar ikramlarımızla insanlara karşı merhametimizi ortaya koyarız. Bir yandan Rabbimizi değer yandan da insanları memnun ederiz.  Bu sebeple ramazan ayının bu yönü önemsenmeli herkes gücü nispetinde yardımlaşma ve dayanışma kapılarını açık tutmalıdır. Fıtır sadakası asgari miktarı bu yıl Başkanlığımız tarafından 130 Lira olarak belirlenmiştir.

Peygamberimiz Ramazan ayını iyi bir şekilde değerlendirmeleri konusunda insanlara tavsiyelerde bulunur ve onların bu rahmet ikliminden gereği gibi istifade etmelerine gayret ederdi. Ramazan ayının yaklaştığı günlerden birinde Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur. “Ramazan ayı size bereketiyle geldi, Allah bu ayda size yardım eder, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, bu ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ'ya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah'ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.” (Heysemî, Mecmeu’z-zevâid, III, 344)

Efendimizin kendisi de ramazan ayında diğer mevsimlere göre iyiliklere daha çok koşardı. Hz. Aişe, Peygamber Efendimizin ramazanını şu şekilde anlatmaktadır. “Hz. Peygamber hayır konusunda insanların en cömerdi idi. Özellikle Ramazan ayında Hz. Cebrail ile görüştüğünde bu cömertliğinin sınırı kalmazdı. Hz. Cebrail ile görüşmesi ise Ramazan ayı boyunca her gün gerçekleşirdi. Onun da hayır hasenattaki cömertliği esen rüzgara benzerdi.”

Çocukların dini gelişimlerinde Ramazan ayının, dini gün ve gecelerin önemli payı vardır. Bu sebeple çocukların ramazanı doyasıya yaşamalarına önem verilmeli, tekne oruçları, iftar programları, sahur programları, teravih namazları, evlerde ve okullarda ramazan köşesi oluşturulması, ramazan hediyeleri gibi faaliyetlerle çocukların bu gelişimlerine katkı sunulmalıdır.

Elazığ İlimizde Ramazan ayıyla ilgili hazırladığımız bazı programlar şu şekildedir.

Tüm camilerimizde çeşitli vakitlerde mukabebe programları düzenlendi.

İhsaniye Camii, Evliya Mescidi, İmam-ı Azam Camii, Toki Emekliler Camii, Nailbey Camii, Harput Ağa Camii ve İmam Efendi Camii’inda teravih namazları hatimle eda edilecek.

Yatsı namazından önce İmamı Azam Camiinde o gün okunan cüzün özet tefsiri yapılacak.

Kadir gecesinde Elazığ genelinde Ramazan ayı boyunca okunan tespit edebildiğimiz hatmi şeriflerin duası yapılacak.

Öğle ve yatsı namazlarından önce İzzetpaşa Camiinde her gün vaaz programı uygulanarak merkezi vaaz sisteminden yayınlanacak.

Bazı Cami ve Kur’an Kurslarımızda iftar programlarımı düzenlenecek.

Kur’an Kurslarımızda yetişkinler ve 4-6 yaş öğrencileri için uygulayacağımız Ramazan faaliyetleri, iftar ve sahur programları olacak.

KYK yurtlarında kalan öğrencilere yönelik faaliyetlerimiz olacak.

Türkiye Diyanet Vakfı Elazığ Şubemize hayırsever vatandaşlarımızın emanet ettiği zekat, fitre ve bağışları ramazan ayı içerisinde hak sahiplerine ulaştıracağız.

İrfan Üstündağ

Elazığ Müftüsü