05.04.2024

Müftü Üstündağ'dan Kadir Gecesi Mesajı

Kur’an-ı Kerim Ramazan ayının içerisinde bulunan Kadir gecesinde Peygamber Efendimize indirilmeye başlanmış, bu sebeple Ramazan ayını ve Kadir gecesini diğer ay ve gecelerden değerli hale getirmiştir.

Yüce Mevlamız Kadir Gecesini Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde anlatmaktadır. “Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.  O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.  O gece, fecrin doğuşuna kadar esenlik doludur.”(Kadir Suresi)

Peygamber Efendimiz de “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesini ihya ederse günahları bağışlanır” buyurmaktadır.

Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır, bu yönüyle ömre bedel bir gecedir. Gecelerin efendisidir, mevki, şeref, ve azamet gecesidir. Kadir gecesi takdir ve hüküm gecesidir. Kıymetli işler bu gecede tefrik olunur.

Kadir Gecesinin gelmesiyle artık Ramazan ayının son günleri içerisine girmiş bulunmaktayız. Peygamber Efendimiz Ramazan Ayının son günlerinde ibadet ve iyiliklerini daha da artırır, aile efradına ve ümmetine de bunu tavsiye ederdi.

Kadir Gecesine ulaşırsam nasıl dua edeyim diye soran Aişe Validemize, Peygamber Efendimiz şu duayı yapmasını tavsiye etmiştir. "Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu anni. Allahım! Sen affeedicisin, affı seversin, beni affet."

Ramazan ayı Kur’an ayıdır, Kadir gecesi Kur’an’ın indirilmeğe başlandığı gecedir. Kur’an Kelâmullâhtır. Sözlerin en güzelidir. Kur’an dağların bile kaldıramayacağı büyük sorumluluğu insana hatırlatır. Kur’an doğruyu yanlıştan ayırır ve insana sağlıklı bir seçim yapmasını sağlar. Kur’an Müminler için hidayet rehberidir, rahmettir. Kur’an’ı idrak ve muhafaza eden müminleri Allah Teala, dünya ve ahirette mutlu edecektir.   Kur’an, Peygamber Efendimizin uygulayarak bize öğrettiği, kıyamete kadar yaşayacak en büyük mirastır. Bunun için Efendimiz “Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız: Bunlar, Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin sünnetidir” buyurmaktadır. Kur’an Peygamber Efendimizin ifadesiyle  “Allah’ın gökyüzünden yeryüzüne sarkıtılmış ipidir.” Bu sebeple her müslümanın Kur’an-ı okuması, anlaması, yaşaması ve başkalarının yaşaması için de gayret göstermesi gerekir. Müminlerin Kur’an-ı Kerim’le ilişkisini anlatan ayeti kerimelerden birinde Yüce Mevlamız şöyle buyurmaktadır.

“Allah, kendi içinde uyumlu, gerçekleri tekrar tekrar dile getiren bir kitap olarak sözlerin en güzelini indirdi. Rablerinden korkanların onun etkisiyle tüyleri ürperir, sonra yine Allah’ı anmaya yönelerek bedenleri ve kalpleri huzura kavuşur. İşte bu kitap, Allah’ın bir rehberi olup dilediği kimseyi onunla doğruya yönlendirir; ama Allah kimi şaşırtırsa artık ona doğru yolu gösterecek yoktur.” (Zümer 23)

Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek ve öğretmek, onu kalplere ve davranışlara yerleştirmek insanları “en hayırlı” hale getirir. Kur’an’ın indirilmeye başlandığı zaman dilimlerini yaşadığımız bu mübarek atmosferde Kur’an’la irtibatımızın muhasebesini yapmalıyız. Bu gece dua ve tövbe etme, Kur’an okuma, nafile namaz kılma, zikirle meşgul olma, akraba ziyareti, uzakta olan akraba ve dostların aranıp sorulması, nefis muhasebesi, çeşitli ikramlar, sadaka verme gibi ibadetlerle meşgul olunmalıdır.

Allahın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı bu mübarek günlerde dualarımızı Filistinli kardeşlerimiz için huzuru ilahiye yöneltiyoruz.

“Allahım Filistinli kardeşlerimize zulmeden siyonistleri kahreyle. Kardeşlerimize yardım eyle. Onları biran önce selamete çıkar. Kalplerimizi Filistinli kardeşlerimizin sevgi ve dayanışmasında birleştir. Dünyadaki müslümanlara vahdet şuuru nasip eyle.

Kadir Gecesinin Milletimiz, Memleketimiz ve Alemi İslam için hayırlar getirmesini, Filistinde kardeşlerimize ve Mukaddesatımıza karşı işlenen zulmün sona ermesine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Daha nice Ramazan aylarına ve Kadir Gecelerine ulaşma temennisiyle Kadir Geceniz  mübarek olsun.

İrfan Üstündağ

Elazığ İl Müftüsü