17.08.2016

Ağın'ın Tarihi

 

  • İlçe tarihinin (M.Ö.XVI- XIV) yüzyıllarda yöreye yerleşen Hurriler’e kadar uzandığı bilinmektedir. Yörede hakimiyet kuran çeşitli kavimlerin egemenliğinde kalan Ağın ilçesi tarihi yapıları ve höyükleri ile ünlü bir ilçedir. Bunlardan bazıları,Ağın Nekropolü,Hastek Kalesi, Kaya sığınağı, Roma devrinden kalma kaya mezarlarıdır.

  • Keban Barajı dolayısiyle yapılan kurtarma kazıları sırasında, Yontma Taş Çağ’ından Bizans Dönemine varan bir çok eser bulunmuştur. Bu kazılarda Kalaycık, Hoşirikler ve Kiliseyazısı civarlarında Roma döneminden kalma kale, hamam ve kilise kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Bu Kalıntılar, bölgenin o dönemlerde büyük istilalara uğradığını göstermektedir. Malazgirt Savaşından sonra Ağın, Arapkir ve Kemaliye bölgesi Mengücekler’in eline geçmiş, Ancak 1120 yılında Harput’a hakim Artukoğulları ile Mengücekler arasında bu bölge yüzünden çıkan savaşta Mengücekoğulları yenilerekArtuklular’ın eline geçmiştir. Daha sonra Ağın 1228 yılında Anadolu Selçuklu sınırlarına katılmış, Yavuz Sultan Selim’in doğu seferi sırasında 1514 de Osmanlıların eline geçer. Bu dönemde Ağın, Arapgir ve Kemaliye’ye bağlı bir bucaktır.

  • Cumhuriyetle birlikte Elazığ’ın Keban İlçesine bağlı bir bucak olan Ağın 1954 yılında çıkarılan 6324 sayılı kanunla Elazığ’ın 7.ilçesi olmuştur.

  • Ağın'ın Coğrafyası

  • Ağın, Elazığ ilinin kuzey batısında bulunup, ile yaklaşık 85 km uzaklıktadır. 1954 Yılında kurulan ilçemiz; Arapgir, Kemaliye, Çemizgezek ve Keban İlçeleri ile komşudur. Yüzölçümü 268 Km2, Rakım 955-1005  arasında değişmekte, kıyı şeridi 70 km dir. Ağın çevresi, genelde bir plato özelliği gösterir.

  • İlçe engebeli bir arazi yapısına sahip olsa dadikkati çeken büyük dağlara rastlanmaz. Bölgenin tarıma elverişli arazisi %60 civarındadır. % 40 ı ise yamaçtır. Bölgede ormanlık sahalar pek görülmez. İlçenin batı kesimindeki bazı bölgelerde ufak koruluklara rastlamak mümkündür.

  • Ağın İlçesi topraklarının üç tarafı bir hilal şeklinde Keban Baraj Gölüyle çevrili olduğundan farklı bir iklim kendini göstermektedir. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar Doğu Anadolu bölgesi şartlarına göre oldukça ılıman geçer. Daha önce tipik karasal doğu ikliminin etkisinde olan ilçenin, baraj gölünün oluşmasıyla ikliminde önemli bir yumuşama görülmüştür.