18.01.2018

TANITIM VE TARİHÇE

Müftülüğümüz

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

Daha önce Yatılı İmam-Hatip olarak kullanılan hizmet binamız yaklaşık 1980 yılından beridir Müftülük Sitesi olarak hizmet vermektedir.Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına aittir.

Müftülük sitesi 2 kattan oluşup; birinci katta Müftülük Sitesi, ikinci katta Kur'an Kursu ve 1 lojman bulunmaktadır. Ayrıca Müftülük Hizmet Binası alanında Merkez Yeni Cami mevcuttur.

İLÇEMİZİN DİNİ VE KÜLTÜREL YAPISI 

İlçemizdeki vatandaşlarımızın tamamı Müslüman olup çoğunluğu Hanefi Mezhebine mensup olmakla birlikte Şafi olan vatandaşlarımızda mevcuttur.Halkımız tazilye kültürüne , hasta ziyaretene, dini gün ve gecelere büyük önem vermektedir. Yerel dil zazaca olup kürt kökenli vatandaşlarımızda vardır. İlçemizde sosyal faaliyetler kısıtlı olmakla birlikte düzenlenen Milli ve Dini kutlamalara yoğun ilgi ve alaka göstermektedir.

İlçemizin bakır fabrikası işlevinden dolayı komşu il ve ilçelerden yıllarca göç almıştır. Aldığı göçlerin tesiriyle ilçemizde bir kültür yoğunluğu oluşmuştur. Fabrikanın özelleştirilmesi, eğitim alanındaki yetersizliğin sonucu olarak hızlı bir şekilde göç vermektedir.

İLÇEMİZİN TARİHÇESİ

Maden ilçesinin bilinen tarihi; kaynaklara göre M.Ö.2000 yıllarına kadar uzanır. Bölgeye M.Ö.1450 yıllarında Mitanni Krallığı, M.Ö. 30-M.S. 180 yıllarında Roma İmparatorluğu, M.S.1077`de Selçuklular hakim olmuşlardır. Maden ilçesinde bakır yatakları Milattan 2000 yıl önce Asurîler tarafından bulunmuştur. Ancak İngiliz Bilim Adamları "Tarring L.H. ve H.C. Cordero", "In A. Metal Merchant`s Of fice" adlı eserlerinde insanoğlunun bakırı ilk kez M.Ö. 7000-8000 yılları arasında Fırat- Dicle vadileri arasında bulduğunu yazıyorlar. Fırat ve Dicle arasında Bakır, Maden İlçesinden başka hiçbir yerde bulunmamış ve de işlenmemiştir.

1515 yılında doğuya sefer düzenleyen Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim tarafından Maden, İmparatorluk topraklarına katılmıştır. Mevcut kaynaklara ve bulunabilen kayıtlara göre Maden İlçesi; Milattan önce 2000 yılında Hurilerin, 1450 yılında Mitanni Krallığının, M.Ö.30- M.S.180 yıllarında; Roma İmparatorluğunun, İslamiyet'in yayılması sırasında Abbasilerin, 1077-1308 yılları arasında Anadolu Selçuklularının, 13. yüzyılın ilk yarısında Saltukların, 1335 yılından itibaren Karakoyunluların, 1481 yılından itibaren ise Akkoyunluların sınırları içerisinde bulunmuştur.

Şah İsmail Safevi Devletini kurup genişletmeye başladığında devlet sınırlarını batıya doğru ilerletirken Harput`u, bu arada Maden İlçesini de Akkoyunluların elinden alarak kendi ülkesine katmıştır. Çaldıran Zaferinden sonra Yavuz Sultan Selim`in ordularının Doğu Anadolu’yu fethettikleri sıralarda Maden, Şii Ümerasının elindeydi. 1515 yılında bu bölgeye gelen Yavuz Sultan Selim`in orduları bu sırada Maden’i de Osmanlı Devleti topraklarına katmıştır. 1834 yılında Şark Vilayetlerinde ıslahat yapmak ve yıkılan devlet otoritesini yeniden kurmak üzere görevlendirilen Reşit Mehmet Paşa, Sivas-Harput-Diyarbakır ve Maden Eyaletlerinin Vali ve Kumandanı görevlerini de yürütmekte idi. 1889 yılına kadar Diyarbakır`a bağlı Kaymakamlık halinde yönetimini sürdüren Maden, 1889-1924 yılları arasında Mutasarrıflık, 1924-1927 yılları arasında Valilik ile yönetilmiş, 1927’den sonra Elazığ İline bağlı Kaymakamlık haline getirilmiştir.

Maden, halen Elazığ İline bağlı bir ilçedir. İlçe merkezi başlangıçta Arpameydanı adı verilen mevkide kurulmuştur. Ancak, daha sonra Arpameydanı Mahallesi maden sahası içerisinde bulunduğundan kamulaştırılmış, burada oturan vatandaşlar Diyarbakır-Elazığ Karayolunun tam üzerinde bulunan Kortik mevkiine yerleşmişler ve burada Bahçelievler Mahallesi kurulmuştur.